Vem är Det Flygande Spaghettimonstret och vad är pastafari för religion?

Det Flygande Spaghettimonstret (vanligen förkortat FSM från engelskans Flying Spaghetti Monster) är den gudomliga varelsen som utgör grunden för den påhittade och satiriska religionen pastafarianism. Det flygande spaghettimonstret, tillsammans med pastafarianismen, uppkom år 2005 när Bobby Henderson skickade ett öppet brev till skolnämnden i den amerikanska delstaten Kansas. Anledningen till brevet var att skolnämnden i Kansas var i en beslutsprocess gällande ifall teorin om intelligent design skulle läras ut som komplement till evolutionsteorin i Kansas skolor.

Henderson ansåg, precis som många andra, att intelligent design var (och är) en maskering av kreationism (tron på att världen, inklusive dess invånare, skapades av den kristna Guden). Eftersom han ville hindra att intelligent design likställdes med den vetenskapliga teorin om arternas uppkomst och utveckling (evolutionsläran) uppfann han helt enkelt en egen teori, där världen skapades av ett flygande spaghettimonster som i många aspekter liknar den kristna versionen av Gud (förutom att det då är ett flygande spaghettimonster!). I brevet menar Henderson att pastafarianismens uppfattning av världens uppkomst borde ges lika mycket tid i skolan som evolution och intelligent design, om intelligent design lärs ut i skolorna.

I Hendersons öppna brev ges flera argument för validiteten av pastafarianism, där han mer eller mindre har tagit väl använda argument från intelligent design-rörelsen och bytt ut namnet på tron. För att visa på hur man kan visa vad som helst med statistik bifogade Henderson också ett diagram där han har plottat den globala uppvärmningen som en funktion av antalet pirater i världen (lägg märke till den helt godtyckliga skalan på x-axeln!). Pastafarier menar att piraterna var de ursprungliga pastafarierna, och att FSM därmed plågar Jorden med en global uppvärmning som en följd av detta.

Det här diagrammet har lett till att anhängare av pastafarianism ofta och gärna klär ut sig till pirater, och även firar ”Talk like a pirate-Day” den 19 september varje dag.

Pastafarianism uppmärksammades även i media över hela världen tidigare i år när en man från Österrike äntligen fick kvittera ut sitt körkort efter en byråkratisk process på tre år. Han ville nämligen ha ett durkslag på sitt huvud, eftersom han menade att det var en religiös huvudbonad för att hedra FSM. Efter att ha fyllt i de vanliga formulären för att få ha en religiös huvudbonad fick han bland annat bli undersökt av en läkare för att se till att han var psykologiskt frisk.

Explore posts in the same categories: Religion

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: