Vad spelar det för roll?

Jag läser med förfäran i DN om en tre år gammal pojke i Italien som dog av en lunginflammation efter att hans föräldrar försökt bota honom i hemmet med fänkålste och homeopatiska läkemedel. Föräldrarna är nu misstänkta för dråp. Detta fick mig att tänka på en väldigt betydelsefull och bra hemsida: What’s the harm?, som har samlat exempel på där alternativmedicin och annan pseudovetenskap har åsamkat skada. Enligt hemsidan har över 350000 människor dött, ytterligare 300000 skadats och ekonomiska skador på 2,8 miljarder dollar skett som en följd av pseudovetenskap (de har även med felaktig information från GPS-system, men jag beräknar den kategorin som liten i sammanhanget, dra bort lite siffror om ni vill från exemplens för detta).

Denna sida är ett jättebra svar på de som undrar vad problemet är med att folk tror på alternativmedicin, astrologi, mediumskap och liknande. Många av historierna på sidan är gripande och tragiska, och hade kunnat undvikas med kritiskt tänkande!

I Sverige har vi, som tur är, lagstiftning som hindrar alternativmedicinsk behandling av barn upp till åtta års ålder. Denna lagstiftning ser ut så att barn upp till åtta års ålder (tillsammans med diabetiker, epileptiker, cancerpatienter och de med samhällsfarliga smittsamma sjukdomar) ej får behandlas av människor som saknar giltig legitimation för dessa behandlingar (Vårdguiden).

Så nästa gång jag blir passionerad över alternativmedicin eller pseudovetenskap, så vet ni varför!

Medialänkar: SVT, SvD, Dagen

Explore posts in the same categories: Alternativmedicin, Medicin, Skepticism

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommentarer på “Vad spelar det för roll?”

 1. alhumazah-104 Says:

  Man kan ju idet här sammanhanget också tänka på Steve Jobs, som vägra låta sig behahdlas med konventionella läkemedel, åtminstone i början av sin sjukdom. Istället använde han sig av alternativmedicin vilket ledde till för tidig död. Karin Bojs skrev om det i D.N.
  Det är ganska slående hur en så smart person låter sig börblindas av hokuspokus! Tänk om vi skulle använda oss av hokuspokus när vi tillverkar datore eller flygplan o.dyl.

  • sikay91 Says:

   Absolut, Steve Jobs är ett aktuellt och tragisk exempel. Jag är i och för sig av åsikten att han som vuxen självklart har fullt ansvar och därmed frihet att välja sin behandling, även om jag inte anser att samhället ska betala för icke-evidensbaserade behandlingar. Hur ser du på detta?

  • Says:

   men jobs hade väl cancer i bukspottkörteln? vanligtvis upptäcks sådan väldigt sent, och den är extremt svårbehandlad. ska dock inte uttala mig om hans fall såklart, mycket möjligt att skolmedicin hade kunnat behandla honom med tanke på hur rigorösa hälsokontroller (medför tidig upptäckt) en så rik människa kan kosta på sig.

   • sikay91 Says:

    Enligt vad jag har förstått så hade Jobs en ovanligare form av bukspottskörtelcancer som har ursprung i den endokrina delen av pankreas, den del som utsöndrar bl.a. insulin. Denna form av cancer har en väldigt god prognos om den upptäcks i tid och behandlas på rätt sätt. Annat är det med cancer i den exokrina delen av pankreas, som oftast har ett våldsammare förlopp…

 2. Sim 9 Says:

  SvD gör världen en otjänst som skriver homeopatisk ”medicin”. Det är homeopatiska MEDEL, inte medicin. Homeopatiska medel är totalt overksamma och borde förses med märkning om att så är fallet. Tyvärr är det alldels för många som tjänar för mycket pengar på detta inom EU, så lagändringar är långt borta. Fler kommer att dö av pga giriga homeopater.

 3. Hepp Says:

  ”Enligt hemsidan har över 350000 människor dött, ytterligare 300000 skadats och ekonomiska skador på 2,8 miljarder dollar”

  Det står dock inte under vilken tidsperiod, gäller det per år, 5 år eller vad? Och var? I hela världen, USA eller vad syftar siffrorna på?
  Den andra frågan är: Hur många dör eller skadas inom den medicinska läkarvården per år? Och vad är inte kostnaden för det?

  Att egga upp sig för att fänkålste inte hjälpte en 3-årings lunginflammation är jag helt med på, med att använda skumma siffror som något slags bevis för att alternativmedicin bara är blahaj- är blahaj i sig.

  En del blir botade av vanliga läkarkåren, en del blir botade av alternativvården och en del blir botade av placebopiller.

  • sikay91 Says:

   Siffrorna syftar mest troligt till summan av alla fall och exempel på hemsidan, vilket självklart gör att det saknas en definierad tidsperiod och geografisk begränsning (även om amerikanska fall säkert når sidan oftare än t.ex. kinesiska). Siffrorna gör inte anspråk på något vetenskapligt värde, utan belyser helt enkelt vad som hade kunnat undvikas om kritiskt tänkande hade tillämpats i dessa fall.

   Att folk dör och skadas inom skolmedicin också är förstås ett problem, men jag hävdar att det finns en betydande skillnad. Att vänta sig att ingen skulle dö när de vårdas inom skolmedicinen är en dröm som ligger många, många år in i framtiden av två anledningar:
   – De behandlas av människor, och ingen människa är ofelbar.
   – För att ett läkemedel/behandling ska ha någon egentlig, fysiologisk verkan förutom placebo så måste den påverka kroppen på ett sätt som rubbar kroppens dåvarande funktioner.

   Läkemedel verkar oftast genom att påverka receptorer i kroppens celler. Om receptorn finns på flera olika typer av celler kommer man därför att påverka celler som inte behövde påverkas, och biverkningar uppstår. Här är det upp till dem behandlande läkaren att våga fördelarna mot riskerna med varje enskild behandling, och då kommer vissa patienter tyvärr att få kraftigare biverkningar än önskat. Samma resonemang går att tillämpa på behandlingar med t.ex. cellgifter.

   När vi ändå vet hur en hel del sjukdomar verkar rent patologiskt, övergår det mitt förstånd varför man skulle vilja behandla detta med homeopatika, som grundar sig i magi och ”energier” som inte har påvisats överhuvudtaget!

   Du skriver att vissa blir botade av skolmedicin, vissa av alternativmedicin och vissa av placebopiller, hur menar du då? Jag har inte hört om ett enda fall av cancer som har botats uteslutande med homeopatika, eller något annan alternativmedicinskt alternativ. Att folk blir kvitt förkylningar eller huvudvärk av homeopatika är som att säga att min iPhone ser till att Solen går upp på morgonen vid rätt klockslag, så länge som jag har den påslagen (jag stänger inte av den på natten). Förkylningar går över utan homeopatika, på samma sätt som jordens rotation är helt oberoende av min iPhone!

   Att symptom sedan kan lindras med placebo är en annan sak, där man kan diskutera om det bör användas i palliativt syfte, men att ge placebo som alternativ till en vedertagen och effektiv skolmedicinsk metod är ohederligt och skamligt, enligt min åsikt.

 4. krille, tydligen Says:

  hoppas den här skiten är anonym nu bara

  Inte läst nog av din blogg för att se om du gör direkta ställningstaganden eller bara samlar ihop fakta för att det är fascinerande. I vilket fall verkar du veta vad du sysslar med.

  Har du någon koll på folk som Graham Hancock? Han behandlar mest alternativa teorier inom historia, och om man frånsäger sig sin skepticism är det dugligt vettiga saker han lägger fram.

  Vet inte om du tar åt dig av sån här information men personligen tror jag vi har mycket att tjäna på att tänka i nya banor ibland.


 5. […] länk: What’s The Harm, via vem vad hur varför.) Det här inlägget postades i Nyheter, Skepticism och märktes dumhet, homeopati av Johan. […]


 6. […] populärt TV-program som sänds över hela världen för att det är ”bra TV”). Att ett tre år gammalt barn ska dö i lunginflammation eftersom hans föräldrar hellre botade honom ”naturligt” med homeopati och fänkålste […]


 7. […] till placeboeffekter, så kan de vara en anledning till att avstå från riktig vård. Se t.ex. den tre år gamla pojken i Italien som dog av lunginflammation efter ”behandling” med fänkålste och homeopatika, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: