Varför är nakenråttan så speciell?

Naked Molerat Heterocephalus glaber eating

Image via Wikipedia

(Där var en rubrik du inte väntade dig att se. Eller?)

DN rapporterade den 12:e oktober om en gnagare som är immun mot cancer och åldrande. Resultaten publicerades i Nature, där forskarna skriver om hur de har sekvenserat genomet hos denna mycket underliga gnagare, Heterocephalus Glaber, eller i dagligt tal nakenråtta. Även om dess resistens mot åldrande och cancer kanske är mest lockande för oss människor, så finns det väldigt många andra egenskaper som är minst lika intressanta.

 • Nakenråttan lever under jorden i kolonier liknande bikolonier, d.v.s. med en ”drottning” och en stor mängd hanar och infertila honor runt om. Drottningen förtrycker de andra honornas fertilitet.
 • Eftersom de lever under jorden så innehåller deras inandningsluft en klart mindre halt syre/koldioxid. Detta har de troligtvis löst genom att utveckla en förändrad affiniteten (bindningsstyrkan) mellan syremolekyler och hemoglobin (molekylen som styr bär syre i blodet).
 • Denna miljö har gjort att nakenråttan har fått sänka sin basalmetabolism kraftigt, till den grad att de är de mest ”energisnåla” däggdjuren. För att spara på energi så väljer nakenråttan, till skillnad från de flesta däggdjuren, att låta sin kroppstemperatur följa omgivningens, de är ”poikilotermala”. (Vill du läsa mer om kroppstemperaturen? Länk)
 • De är okänsliga för vissa typer av smärta, sådan som är medierad av ”Substans P”. Orsaken till detta är en mutation på den del av DNA:t som reglerar transkriptionen av substans P, genen för substans P är dock helt intakt.
 • Livslängden hos nakenråttor är upp till 30 år (längst av alla gnagare), och de uppvisar inget samband mellan ålder och dödsrisk! Hos människor och de flesta andra djur drabbas kroppen av diverse åldersrelaterade problem, något som dessa djur verkar ha lyckats undvika. De är dessutom fertila ända fram tills de dör. Lösningen på problemet verkar vara att bibehålla nivåerna av enzymer som är viktiga för cellers funktion. Hos människor nedregleras vissa av dessa enzymer, som leder till att cellerna tappar vitalitet. Ett av de viktigaste enzymerna som är aktivt hos nakenråttan är TERT, ”telomerase reverse transcriptase”, som är viktigt för bibehållandet av telomererna, en typ av ”nonsens”-sekvens på vardera sida av kromosomer som gör att generna i DNA inte påverkas av för många replikationer. (Upptäckten av telomerer och telomeras belönades med Nobelpriset i medicin eller fysiologi år 2009, vid intresse finns en förklarande artikel här)
 • Nakenråttan utvecklar inte cancer, varken spontant eller om man försöker att inducera tumörer experimentellt (vilket är varför artikeln fick så mycket uppmärksamhet)! Den nya forskningen visade att detta beror på att nakenråttan har en bra förmåga att döda potentiellt farliga celler. Bland annat hittade man en gen, SMAD3, som hos människor nedregleras med ålder, men som istället uppregleras hos nakenråttan. Proteinet som kommer från SMAD3 är en viktig reglerarmekanism för TGF-beta-systemet, som styr celldelningar, en viktig del i cancerutveckling. Uppregleringen av SMAD3 tros leda till att balansen celldelning/celldöd bibehålls på en säker nivå. Det finns även andra gener som är inblandade i cancer, men där ni helt enkelt får klicka på länken högre upp för att läsa mer 😉

Det är exakt sådan här forskning som kan rädda liv, och samtidigt väcka intresse för vetenskapen! Att känna till att det finns varelser på vår jord som har utvecklat dessa egenskaper är för mig något väldigt häftigt och roligt. Förhoppningen är självklart att den nya kunskap man har hittat om åldrandet och avsaknaden av cancerutveckling ska kunna tillämpas på människor, men det är något som framtiden får utvisa.

Annonser
Explore posts in the same categories: Evolution, Medicin, Vetenskap

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Varför är nakenråttan så speciell?”


 1. Kul med mer ingående beskrivning än vad man fick i DN-artikeln! Frågan är om det skulle vara värt att överföra nakenråttans positiva egenskaper till människan om även utseendet följer med?

  • sikay91 Says:

   Roligt att det uppskattades 🙂 Det var en mycket bra fråga, förhoppningsvis lyckas man väl hitta någon väg runt det. Kan man sekvensera ett genom så kan man nog undvika denna sannerligen oönskade bieffekt 😉

 2. Maria Klein Says:

  Jag har väl alltid hävdat att insidan är viktigare än utsidan men om jag skulle få nakenråttans fantastiska inre egenskaper och samtidigt dess yttre så skulle jag nog tacka nej ;o)


 3. Intressant, Simon! 🙂

  Kan ju inte annat än undra vad tusan dessa smågnagare egentligen dör av, då? Om det saknas samband mellan ålder och dödsrisk? Ha de naturliga fiender, drabbas de av olyckor, självsanerar de sina ”bikupor”, eller vad får dem att ge upp nakenlivet?

  /Annika


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: