Vad är (har varit) problemet med mänsklig kloning?

DN rapporterar idag om amerikanska forskare som har gjort ett mindre ”break-through” i forskning på mänsklig kloning, i syfte att ta fram patientspecifika embryonala stamceller. Den kliniska användningen för stamceller (både embryonala och s.k. inducerade pluripotenta stamceller, IPS) anses vara väldigt stora.

För IPS (stamceller från vuxna som har manipulerats för att gå tillbaka i sin utveckling, och kunna omdifferentieras till nya typer av celler) ses en framtida användning inom organtransplantationer och botande av sjukdomar såsom Alzheimers, diabetes, reumatoid artrit, ryggmärgsskador, stroke och många fler (länk till National Institute for Health)

Embryonala stamceller skulle kunna bota en något annan (om än överlappande) uppsättning av sjukdomar, på grund av subtila skillnader emellan embryonala stamceller och IPS. Embryonala stamceller skulle kunna användas vid exempelvis Parkinsons, Duchennes muskeldystrofi, diabetes, ryggmärgsskador, hjärtsjukdomar, blindhet och dövhet (länk). För tillfället försöker man att framställa embryonala stamceller främst från äggceller som har befruktats in vitro (i provrör) och tillåtits dela sig tills de är ungefär 70-100 celler (blastocyststadiet) när de embryonala stamcellerna har börjat uppkomma. Detta till skillnad från vad många motståndare till embryonala stamceller tror (att blastocysterna plockas ut från gravida kvinnor). Problemet med denna syntetiska väg har varit att äggcellerna inte har hunnit nå blastocyststadiet, förrän de av någon anledning har avstannat i sina celldelningar.

Så, vad är det då för genombrott som har gjorts? Tidigare har man plockat ut DNA:t från den obefruktade äggcellen, för att sedan föra in en ett fullständigt genom (två kromosomer av varje) från den person som man gjorde stamceller åt. Vad forskarna gjorde var att de försökte lista ut vad som har varit ”boven i dramat”, så att säga.

De testade att genomföra kloningen på nya sätt, för att se vilken del av äggcellen som man tidigare har plockat bort, men som var nödvändig för att celldelningarna ska kunna fortsätta till blastocyststadiet. Man kom fram till att om man lämnade DNA:t från äggdonatorn i äggcellen samtidigt som man förde in det nya DNA:t, så uppnåddes blastocyststadiet utan problem. Den enda haken, som den observanta läsaren säkert har listat ut, är att man kommer att ha en blastocyst där varje cell innehåller en och en halv uppsättningar DNA (två kromosomer av varje från patienten och en kromosom av varje från donatorn). Dessa kan inte transplanteras tillbaka till patienten, men man har lyckats isolera vad problemet har varit med den traditionella metoden.

Allt detta öppnar för fler forskare att försöka hitta lösningar för att passera detta hinder, och till slut rädda liv och bota miljoner människor från diverse sjukdomar! Sånt här är precis varför jag tror på vetenskapen som metod, en stor samling av utbildade, smarta och uppfinningsrika människor som gemensamt försöker lösa vår tids stora problem, och hela tiden gör små, små framsteg mot att lyckas!

För den som vill läsa mer så finns en populärvetenskaplig artikel från tidsskriften Nature (länk).

P.S. Vemvadhurvarför finns nu på Facebook! Klicka på den lilla ”gilla”-knappen i högermenyn 🙂

Annonser
Explore posts in the same categories: Medicin, Vetenskap

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Vad är (har varit) problemet med mänsklig kloning?”

 1. Barbro Rabenius Says:

  Har katoliker den åsikten att kloning och följaktligen cellkloning ska förbjudas? Är forskningen om stamceller kontroversiell i vissa länder pga religiös övertygelse?

  Är vissa läkemedelsproducenter tex insulintillverkare som Novo obenägna att stödja denna forskning?

  • ea2084 Says:

   Den sista frågan får ett nej. Cellartis AB – världens största leverantör av embryonala stamceller – har skrivit ett stort kontrakt med insulinproducenten Novo Nordisk gällande forskning kring hur man får stamceller att bli insulinproducerande betaceller. Har förresten varit på anställningsintervju där, men that’s another story.

  • sikay91 Says:

   Jag kan på inget sätt tala för alla katoliker, men ser man till alla uttalanden som kommer från Vatikanstaten och Påven så är de kraftiga motståndare till allt vad mänsklig kloning heter, eftersom de menar att kloning är en onaturlig form av befruktning. Forskning om stamceller är väldigt kontroversiellt och under stark lagstiftning i de flesta länder, USA är ett typiskt exempel.

   Angående din andra fråga så ser jag att den redan är besvarad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: