Vad är alternativet till Nobelprisen?

Med anledning av det uppmärksammade tillkännagivandet av årets nobelpristagare tänkte jag bara passa på att tipsa er läsare om de alternativa nobelprisen, ”the Ig Nobel Prize”. Namnet är en ordlek på ”Nobel” och det engelska ordet ”ignoble” (oädel, utan mening), och priserna syftar till att uppmärksamma forskning som först får människor att skratta, sedan att tänka efter. På sitt egna lilla sätt så är Ig Nobel Prize en hyllning till att all forskning inte behöver vara seriös och tråkig, som säkert en del tycker.

Några exempel på årets pristagare är:

  • Kemi: Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi och Junichi Murakami, för deras forskning på vilken densitet av luftburen wasabi som är optimal för att väcka sovande människor. Detta skulle, enligt dem, kunna användas som en ny typ av brandvarnare!
  • Fysiologi: Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella Mandl och Ludwig Huber, för forskning på huruvida gäspningar smittar mellan sköldpaddor av en viss art.
  • Fredspriset: Arturas Zuokas, borgmästare av Litauens huvudstad Vilnius, för sin demonstration av att man kan råda bot på felparkerade lyxbilar genom att köra över dem med armétankar!!!

Hela listan på alla års pristagare kan hittas på: http://improbable.com/ig/winners/. Jag tänkte sluta inlägget med en av mina all-time favourites:

Priset i lingvistik gick år 2007 till Juan Manuel Toro, Josep B Trobalon och Núria Sebastián-Gallés för deras forskning på råttor som visade att råttorna ibland inte kan skilja på när en människa pratar baklänges på holländska och japanska!

Annonser
Explore posts in the same categories: Roligt, Vetenskap

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Vad är alternativet till Nobelprisen?”

  1. E Says:

    Detta är förfärligt, nu har jag fastnat på ännu en sida! Fantastiskt med sådana kombinationer mellan vetenskap och till synes onödigt vetande!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: