Vad är sambandet mellan Pandemrix och narkolepsi?

(Det här inlägget hör ihop med mina två senaste inlägg om vaccin, och rädslan för dessa. Det finns inget som säger att man måste läsa de inläggen för att förstå det här inlägget, men läs dem gärna ändå 🙂 )

Pandemrix är det vaccin som tillverkades av företaget GlaxoSmithKline och användes i bl.a. Sverige som vaccin mot svininfluensan H1N1 under 2009. En bit in i vaccinationskampanjerna som skedde runt om i världen så började det dyka upp rapporter om att barn hade drabbats av narkolepsi i samband med denna vaccinering (narkolepsi är en sjukdom där plötsliga infall av trötthet kan göra att den drabbade somnar mitt uppe i det den gör). Tillåt mig först och främst att skänka en tanke till de individer, familjer och vänner som drabbades av detta.

Kopplingen mellan Pandemrix och narkolepsi har enbart gjorts i Finland och Sverige (med några mindre rapporteringar från Frankrike och Norge som ännu inte är säkerställda). I Finland har man (fram till 25 augusti 2011) rapporterat in 98 fall av narkolepsi, varav 79 i åldersgruppen 4-19 år som drabbades hårdast av denna biverkning. Detta leder till sex drabbade per 100 000 vaccinerade, en ökning med 12,7 gånger jämfört med den grundnivå av narkolepsifall som har uppstått i Finland tidigare år, allt detta för åldersgruppen 4-19 år. (Se hela pressmeddelandet från Finska Institutet för Hälsa och Välfärd här)

Att fallen av narkolepsi bara har ökat i Finland, Sverige och eventuellt Frankrike i samband med vaccineringskampanjerna innebär att det med största sannolikhet finns ytterligare en bakomliggande faktor som behövs för att utlösa den här reaktionen mot just det här specifika vaccinet. En av många möjligheter är att orsaken är genetisk, men många andra förklaringar kan även tänkas.

En artikel i DN från 27/9 (länk) rapporterar om en studie från USA där man har letat efter skillnaden i immunsvar efter vaccin, baserat på mutationer i de s.k. HLA-proteinerna (Human leukocyte antigen). HLA-proteinerna uttrycks av immunförsvarets antigenpresenterande celler, som lägger upp korta aminosyrasekvenser i dessa HLA-proteiner som sedan resten av immunförsvaret kan läsa av och en immunreaktion påbörjas. I den nämnda studien har man undersökt alla mutationer där en kvävebas i DNA:t har bytts ut till en annan kvävebas, och sett vilken effekt detta har på immunsvaret från ett vaccin. Förhoppningen är att man ska kunna göra en DNA-profil på personer innan vaccinering, för att veta hur bra deras immunsvar kommer att bli, samt att kunna förutse eventuella allvarliga biverkningar. Dessa applikationer ligger tyvärr flera år in i framtiden…

Sambandet Pandemrix-narkolepsi verkar alltså dessvärre vara reellt. Men det fanns inte tid nog att göra undersökningar på alla möjliga människor med alla olika genuppsättningar innan vaccineringen påbörjades. Under tiden kommer jag i alla fall att vaccinera mig (se tidigare inlägg), och hoppas att experterna hittar en lösning på detta problem, även om man alltid får räkna med biverkningar när man använder sig av riktiga läkemedel (jämför med homeopati). Om inte annat så får väl jag ge mig på det här när jag är färdig med min utbildning 😉

 

Annonser
Explore posts in the same categories: Medicin, Skepticism

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: