Varför tror många att vacciner orsakar autism?

Det här inlägget är relaterat till mitt tidigare inlägg, ”Varför behövs skeptiker?” som handlade om att majoriteten av den svenska befolkningen tvekar till att vaccinera sig vid ett förestående influensahot. Där skrev jag varför vaccinering är viktig, i det här inlägget tänker jag prata närmare om varför denna tvekan mot vacciner har uppstått.

Allt började 1998 när en dåvarande läkare (numera fråntagen sin licens p.g.a. denna studie) Andrew Wakefield publicerade denna studie (finns även i en version som inte kräver registrering här) i den ansedda journalen The Lancet. Artikeln har senare dragits tillbaka utav The Lancet (delvis 2004, helt 2010), när uppgifter om jäv, bevismanipulering och vetenskaplig ohederlighet uppdagades angående Wakefield och studien (läs mer här i en Wikipediaartikel full med citering för den som vill gräva vidare). Bland annat fann man att Wakefield tog emot £55000 från advokater som företrädde föräldrar som ville hitta en länk mellan just MMR-vaccinet och autism (länk till originalartikeln från The Sunday Times). Fyra till fem av de barn som ingick i studien hade föräldrar som hade anlitat dessa advokater, ett tydligt urvalsbias.

Läser man hela artikeln ser man att Wakefield påstod sig ha hittat bevis för att autism och kanske  andra neurologiska sjukdomar var kopplade till diverse åkommor i slutet av tunntarmen (ileum) och/eller tjocktarmen (colon). Barnen i studien anges i vissa fall ha utvecklat symptomen tätt efter (en dag till ett antal veckor) efter vaccinering med så kallat MMR-vaccin (measels, mumps, rubella, eller mässling, påssjuka och röda hund). I studiens diskussionsdel ger Wakefield et al. ett antal referenser som också visar på en koppling mellan MMR-vaccinet, för att senare själva skriva (citatet utgör det fjärde stycket från slutet för den som vill läsa mer):

We did not prove an association between measles, mumps, and rubella vaccine and the syndrome described. Virological studies are underway that may help to resolve this issue.

Ändå kom den här studien att bli startskottet på ett av vårt samhälles största hot mot allmänhetens hälsa, beroende på den efterföljande presskonferensen där kopplingen framhävdes av Wakefield. Efter Wakefields studie skedde flera utbrott av mässling i både Storbritannien (Wakefields hemland) och andra länder. En del kändisar, såsom Jenny McCarthy, går i Wakefields fotspår har drivit stora kampanjer för att varna allmänheten om faran med vacciner, och orsakar därför stor skada som ses i efterföljande utbrott av mässling och röda hund.

Efter att Wakefields studie släpptes gjordes, som sig bör, efterföljande studier som undersökte den påstådda kopplingen mellan vaccin, tarmåkommor och autism (länk till dessa resultat). Både innan, under och efter denna process har det vetenskapliga konsensuset varit att detta samband saknas. Om resultaten från de efterföljande undersökningarna hade gett anledning att ändra på detta så skulle en ändring ha skett.

Att föräldrar håller borta sina barn från MMR-vaccin på grund av rädsla för autism är i mina ögon den största björntjänst som en förälder kan göra både sig själv, barnet och dess omgivning. Att sprida kunskap, lugn och trygghet hos andra i denna fråga är därför en av de saker som jag brinner allra mest för.

Annonser
Explore posts in the same categories: Alternativmedicin, Medicin, Skepticism

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: