Vad är homeopati?

Homeopati är en typ av alternativmedicin som skapades av den tyska läkaren Samuel Hahnemann i slutet av 1700-talet. Homeopatin uppstod mer eller mindre som en protest mot den tidens läkekonst, som frekvent använde metoder såsom åderlåtning och andra brutala och ogrundade metoder (numera används åderlåtning fortfarande, men bara som behandling mot specifika sjukdomar där det faktiskt hjälper). Den stora (och enda?) fördelen med homeopatiska läkemedel är att de praktiskt taget saknar bieffekter, vilket kommer att få sin förklaring senare i blogginlägget! För den som vill så finns det en väldigt bra video från James Randi där han berättar om homeopati och dess logik, se den gärna:

En grundsats inom homeopatin är en ”lag” (läs: ”påfund”) som Hahnemann formulerade som kallas för ”the Law of Similars”, och innebär att ”lika botar lika”. Ett ämne som ger vissa symptom hos en frisk person botar samma symptom hos en sjuk patient. Denna ”lag” har ingen som helst grund i några bevis, utan är mer eller mindre ett resultat av homeopatisk filosofi och logik. För en homeopat så motsvarar sjukdomar rubbningar i en människas ”vitalkraft” (vital force på engelska). För att återställa denna rubbning menar därmed homeopater att man måste tillföra ett ämne som tvingar tillbaka kroppen till dess rätta energinivå. (Det finns ungefär lika många förklaringar till hur det här går till som det finns källor att ta ifrån, men ”lagen” är densamma överallt)

Nu tänker nog den uppmärksamma läsaren: detta innebär alltså att om jag har svårt att sova så ska jag dricka kaffe, eller? När jag är trött och dricker kaffe så blir jag pigg och alert, alltså borde effekten vara motsatt om jag har svårt att sova? Så är det självklart inte, vilket Hahnemann också insåg.

Därför finns det en till grundsats inom homeopatin som innebär att ju mindre dos av ett ämne som ges till patienten, desto bättre blir effekten. Detta kallas populärt för ”the Law of Infinitesimals”. För att håll kvar vid kaffekoppen så innebär detta alltså att kaffet blir mycket sötare om man har i ett korn socker än en hel tesked! Detta inser också rätt många att det helt enkelt inte stämmer, men vi fortsätter.

För att uppnå detta minimala (ofta obefintliga) innehåll av aktiv ingrediens (koffein, socker, et.c.) använder sig homeopater av en serie utspädningar av substansen i vatten.Om den aktiva substansen är utspädd i en koncentration av 1:10 med vatten kallas den för 1X (X kommer från romerska 10, kan även skrivas som D1 där ”D” kommer från ”decimal”, inte romerskans 500), 1:100 skrivs som 10X, D10 eller 1C (C = 100 i romerska siffror).

För alla som minns sin gymnasiekemi så finns det ett tal som heter Avogadros tal (ungefär 6.022 x 10^23/mol), som motsvarar antalet atomer/molekyler som utgör en mol av ett ämne. Om man upprepade gånger späder ut en del av det aktiva ämnet med tio delar vatten, sedan späder man en del av den lösningen med tio nya delar vatten, o.s.v. så leder detta till slut till att rent statistiskt finns det en mycket liten chans att det ens finns en molekyl kvar av det ursprungliga ämnet. Vid 24X (24 stycken 1:10-spädningar i en följd) finns det 60 % chans/risk att det finns en molekyl kvar, förutsatt att man började med 1 mol ämne och 10 mol vatten! De doser som Hahnemann förespråkade låg oftast runt 30X, där man skulle behöva ta 10^41 piller för att vara säker på att (statistiskt) få i sig en molekyl aktiv substans!

Detta är ju också ett problem som kräver sin lösning. Homeopater menar att när ett läkemedel späds så måste det ”aktiveras” genom en bestämd ordning av skakningar (succussions), för att potentiera (aktivera) det aktiva ämnet. Förklaringsmodeller finns där detta mönster av skakningar skulle ge vattnet ett ”minne” (på vilken nivå, ändras den molekylära strukturen?) av det aktiva ämnet, vilket löser problemet med Avogadros tal.

Grattis till dig som tog dig så här långt! Jag hoppas att jag har endera introducerat dig till ett nytt fenomen, eller byggt på dina kunskaper om denna alternativmedicin och pseudovetenskap 🙂

Länkar för den som vill veta mer:

Om homeopati

Om the Law of Infinitesimals

Video av en homeopat som förklarar hur det ”fungerar” (se om du hittar alla faktafel!) 

Annonser
Explore posts in the same categories: Alternativmedicin, Medicin, Vetenskap

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Vad är homeopati?”


  1. […] man alltid får räkna med biverkningar när man använder sig av riktiga läkemedel (jämför med homeopati). Om inte annat så får väl jag ge mig på det här när jag är färdig med min […]


  2. […] är ”Homeopati fungerar jättebra”. De som har läst mitt tidigare inlägg ”Vad är homeopati?” eller har en uppfattning om vad homeopati går ut på hajar säkert till när de läser den […]


  3. […] skulle kunna tro att det fanns någon substans (förutom vatten då) i homeopati och dess medicinska anspråk. Jag skulle kunna tro att påstådda medium har kontakt med en […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: