Hur farlig är trådlös teknik?

Rädslan för ny teknik fortsätter att frodas. I en artikel i Aftonbladet berättas om hur en skola i Gullspång har fått avbryta införandet av trådlöst internet i lokalerna. Varför då? Jo, en privatperson har skickat in en skrivelse där denna kräver ett omedelbart stopp av trådlös teknik i skolor. Kommunen har nu beslutat att en utredning ska göras, och medan denna utredning görs så är utbyggnaden av skolans trådlösa nätverk stoppad.

Privatpersonen hänvisar till The Bioinitiative Report, en samling av skrifter från enskilda (oftast) forskare som påvisar risker med olika former av trådlös teknik. En snabb sökning på Google (och vidare Wikipedia) visar att The Bioinitiative Report inte har publicerats i en vetenskaplig tidsskrift, utan helt enkelt har getts ut av författarna själva. Detta innebär att innehållet i rapporten inte är granskat av någon utomstående, oberoende expert. En av grundreglerna inom vetenskapen är att om man tycker sig ha funnit något intressant eller viktigt i sin forskning så ska man låta andra experter kolla på ens resultat och bedöma det vetenskapliga värdet, innan och efter det publiceras. Granskning innan utgivning är något som kallas för ”peer-review”.

Efter utgivning så orsakade The Bioinitiative Report en oro hos både allmänheten och politiker för farorna med trådlös teknik. Detta har lett till att flera länder bad sina respektive strålskyddsmyndigheter (eller motsvarande) att kolla på rapporten och kommentera den. Dessa kommentarer kan hittas på nätet och är rörande överens om att Bioinitiative Report inte håller en vetenskaplig standard. Det nederländska hälsorådet skriver i slutsatsen av sin fyra sidor långa rapport (klicka gärna på länken och läs!):

In view of the way the BioInitiative report was compiled, the selective use of scientific data and the other shortcomings mentioned above, the Committee concludes that the BioInitiative report is not an objective and balanced reflection of the current state of scientific knowledge. Therefore, the report does not provide any grounds for revising the current views as to the risks of exposure to electromagnetic fields.

Med andra ord så är The Bioinitiative Report en samling av vinklade, obalanserade texter där bevis för forskarnas personliga uppfattningar framhävs, och allt som hävdar motsatsen utesluts ur analysen. I rapportens problemformulering står det tydligt att läsa hur författarna till rapporten går in med målet att bevisa sin slutsats, redan innan de har gjort den efterforskning som de vill göra på området.

 The Report has been written to document the reasons why current public exposure standards for non-ionizing electromagnetic radiation are no longer good enough to protect public health.

Så, tillbaka till skolan i Gullspång som har fått avbryta införandet av ett trådlöst nätverk. Självklart är det viktigt att allas åsikter och farhågor får luftas och framföras. Det jag vänder mig emot är att lärare och elever blir hindrade i sin undervisning och att skattepengar läggs på en kommunal utredning, när en kvarts sökning på internet hade kunnat lösa problemet! För jag skulle bli väldigt förvånad ifall den kommunala utredningen kommer fram till något annat än vad den överväldigande majoriteten av världens experter på området menar.

Annonser
Explore posts in the same categories: Medicin

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Hur farlig är trådlös teknik?”


  1. […] Den 31:a maj i år släppte IARC (International Agency for Research on Cancer) ett pressmeddelande som tillkännagav att strålning från mobiltelefoner hade klassats som ”möjligen cancerframkallande”, och lagts i samma grupp som bl.a. kaffe. Både innan och efter detta så har rädslan hos en del människor varit stor för att vi har uppfunnit en teknik som till slut kommer att ta död på oss, den icke-joniserande strålningen (läs gärna mitt tidigare inlägg om Wi-Fi-nätverk i skolor). […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: