Varför väljer man ”alltid” fel kö?

Scenariot är alltför välkänt hos oss alla. Man har precis gått och plockat på sig sina fem varor på sin närmaste mataffär, går småfrestad genom godis- och chokladavdelningen och kommer fram till flera långa köer. Vilken ska man välja? I den ena finns tre kunder, men två av dem har fyllda kundvagnar. I en annan kö står det fem personer med halvfulla korgar, men kassören ser lite lat och seg ut (festade säkert dagen innan), så den andra kön kanske går snabbare ändå? Är man på en större affär eller i ”rusningstrafik” kommer man att se fem, tio, kanske femton sådana här köer att välja mellan. (Jag är högst medveten om att inte alla lägger ner så här mycket tankeverksamhet på vilken kö man väljer, men jag ser det som en liten ”utmaning” till mig själv att väga in alla dessa faktorer rätt så ofta som möjligt)

När man väl har valt en kö så utspelar sig ofta ett av två scenarier:

  1. Kassören/kassörskan har en bra dag, ingenting strular, alla i kön har lagom mycket varor och kön flyter på relativt snabbt.
  2. Kassan börjar krångla, en kund hade ovanligt mycket varor, eller ska helt enkelt betala med de femtioelva mynt han/hon har fått i växel den senaste månaden. (Går även att tänka sig många fler anledningar till att det går långsamt!)

I fall nummer 1 kommer man inte att lägga alltför mycket tanke på hur snabbt/långsamt det går i kön den här gången. Det kanske tar 1-3 minuter från att man ställer sig i kön till dess att man glatt kan gå ut ur butiken, och om man blev nog frestad av godiset i slutet av butiken kommer man att snaska på sin Snickers (Mars, Japp, eller vad man nu har köpt för någonting). Väl ute faller tankarna lätt in på något annat ämne (företrädesvis hur soligt/molnigt/regnigt det är, men jag tror att alla kan komma på fler exempel). Händelsen ”att man stod i kö” får inte något långvarigt intryck.

I fall nummer 2 däremot börjar man kanske kolla sig runt för att se hur de andra köerna ser ut. Man börjar se att människor som inte stod i kö när man själv kom helt plötsligt är närmare att få betala och njuta av sin goda glass (förutsatt att det är soligt ute 😉 ). Eftersom fall 2 kräver att något har hänt i ens egna kassa så är chansen (risken?) hög att den andra kön kommer att gå snabbare just då. Med lite otur hinner den där nya personen som ju kom dit efter dig att bli färdig innan dig. Vi människor gillar inte att bli lurade, och lurade är just hur vi känner oss i den här situationen. Händelsen ”att man stod i kö” blir helt plötsligt en större händelse än i fall nummer 1, och man känner sig dessutom lurad på kuppen.

Även om man kanske oftare väljer en problemfri kö (fall 1), som går lika snabbt (i genomsnitt) eller snabbare (just de minuterna du står i den) än de andra köerna, så kommer det minnet helt enkelt inte att sätta sig. Man kommer sysselsätta tankarna med ett packa upp varorna på bandet, plocka fram plånboken, ta ut bankkortet, knappa in koden, godkänna, packa ner sakerna och gå hemåt.

Summan av kardemumman med det här inlägget är helt enkelt:

Rent statistiskt kommer du att hamna i snabba köer, långsamma köer och normala köer, men det kommer att jämna ut sig! (och om man vill så kan man få en förståelse för slumpmässig spridning på köpet)

Annonser
Explore posts in the same categories: Roligt, Vetenskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: