Vad är placeboeffekten?

Ett återkommande koncept när man pratar om medicinsk forskning och alternativmedicin är den så kallade ”placeboeffekten”. Frågan för mitt första riktiga inlägg blir därför, som rubriken avslöjar: Vad är placeboeffekten?

Placeboeffekten innebär att en behandling eller medicin har en (ofta smärtlindrande) effekt, även fast behandlingen eller medicinen rent fysiologiskt inte har en direkt påverkan på den bakomliggande åkomman. Hos de allra flesta människor upplevs med andra ord en smärtlindrande effekt bara av att man tror att man gör något som kommer att lindra smärtan. Inom vetenskaplig forskning används ofta ett sockerpiller eller liknande som placebomedel, med andra ord ges en grupp av försökspersoner den medicin man undersöker och den andra gruppen får sockerpiller.

Jag har personligen upplevt placeboeffekten när jag var elva år gammal. Under den här tiden var jag väldigt aktiv, och spelade både fotboll, innebandy och framförallt ishockey. Helt plötsligt en dag så började mitt hjärta klappa mycket hårdare än det brukade när jag idrottade, samtidigt som det kändes som om någon stack en kniv genom min bröstkorg, med hjälp av en tung, tryckande sten. Självklart uppsökte jag sjukvården och fick efter 45 minuters läkarbesök en receptfri typ av tablett som jag skulle testa att ta innan jag tränade. Nästa hockeyträning tog jag en sådan tablett innan, och helt plötsligt kunde jag spela igen! Något som jag senare skulle upptäcka var ren placebo, tabletterna jag hade fått var mot sura uppstötningar :O Efter ett par träningar började smärtan komma tillbaka, och tabletterna hade tappat sin placeboverkan. Ett nytt besök på sjukhuset hos en hjärtspecialist, som gjorde alla möjliga tester och till slut kom till slutsatsen att min kondition var det inget fel på, däremot var jag inne i en oerhörd växtperiod där mina revben behövde vinkla om sig, för att bli mer ”vuxna”. (Även om personliga anekdoter inte bevisar någonting, ville jag helt enkelt påpeka att man inte på något sätt behöver vara ”lättlurad” eller speciellt ”mottaglig” för att få en placeboeffekt, som jag kommer berätta är det en högst naturlig reaktion!)

Placeboeffekten bör ses som en blandning av psykosociala effekter och fysiologiska verkningsmekanismer. Om både du och människor i din omgivning förväntar sig att en behandling ska fungera, så ökar chansen att det ska upplevas som att den faktiskt fungerar. Samtidigt finns det rena kemiska processer genom vilken våra nervsystem kan lura oss till att uppleva mindre smärta än vad vi egentligen borde.

Hjärnan kan, genom kända mekanismer, modulera och ändra de smärtsignaler som kommer från receptorer i huden och inne i resten av kroppen. Hjärnan kan med andra ord välja hur stor vikt den lägger vid olika delar av den information som ständigt når den från kroppens alla delar. I fallet med smärta så använder hjärnan en grupp ämnen som är kroppens motsvarighet till morfin, endogena (kroppsegna) opioider. Dessa består av endorfiner, enkefaliner och dynorfiner. Vad som kan hända vid en placeboeffekt (det finns flera typer av placebo!) är att hjärnan skickar ut dessa ämnen på synapser (där nervimpulser går från en cell till nästa) mellan känselnervceller och de nervceller som ska skicka vidare smärtsignalen upp till hjärnan.

1978 upptäckte en forskargrupp att denna typ av placeboeffekt kan tas bort om man tillför ett ämne, naloxen, som blockerar de endogena opioiderna. Hos de patienter som behandlades med både placebobehandling och fick naloxen så observerades ingen placeboeffekt! Naloxenet hindrade helt enkelt hjärnan från att modifiera de inkommande signalerna. Efterföljande studier har även bekräftat dessa resultat. För den som vill läsa mer finns den här (något tekniska) artikeln.

Placeboeffekten används ofta som en förklaring till varför alternativmedicinska metoder som exempelvis homeopati kan ha en smärtlindrande eller symptomlindrande effekt, utan att för den delen själva innehålla något aktivt ämne. Något som självklart kommer att återbesökas i ett senare inlägg!

Explore posts in the same categories: Alternativmedicin, Medicin, Vetenskap

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Vad är placeboeffekten?”


 1. […] alternativmedicin så kommer de allra flesta att upplevas fungera för många symptom, på grund av placeboeffekten. Om anekdoter då accepterades som adekvat bevisföring skulle hela medicinska vetenskapen tyna […]


 2. […] som för tillfället bäst förklaras av psykosomatiska processer. Något i stil med en bakvänd placeboeffekt, eller “nocebo” som det kallas på “vetenskapiska”. Det vetenskapliga […]

  • martin Says:

   skriver här då det inte går att kommentera i kommentarsfältet…
   Var har du fått den här informationen ifrån? vad har du använt för källor och är dom pålitliga? mejla mig gärna svar!


   • Hej! Vad roligt att du hittade min blogg och att du vill veta mer 🙂 Är det någon del av inlägget som du funderar speciellt över? Mycket av det som står är vedertagna och allmänt accepterade begrepp och tankar, men jag kan självklart ge dig källor om det är något du undrar över.


 3. […] – Även om pillrena i sig inte är mer än sockerpiller, och kan därmed ge upphov till placeboeffekter, så kan de vara en anledning till att avstå från riktig vård. Se t.ex. den tre år gamla pojken […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: